TUDNIVALÓK (jelenleg a sóbarlang szünetel)


Mit kell hozni a sóbarlangozáshoz?
Váltózoknit.

Milyen legyen az öltözékünk?
Kényelmes és réteges.

Lehet-e jönni, ha a lázas állapot áll fenn (gyereknél felnőttnél egyaránt?
Akut, azaz heveny lázas vagy hőemelkedéssel járó állapotban a sóbarlang nem használható.

Tanítanak-e otthoni sóterápiát?
Pont az akut betegségek miatt otthoni sóterápiát is tanítunk, hogy a só jótékony hatását heveny betegség idején is alkalmazni tudjuk.

Lehet-e sóbarlangozni, ha antibiotikumot szedünk?
Az antibiotikum szedése akut megbetegedésnek minősül, így akkor az otthoni sóterápiát alkalmazhatjuk, sóbarlang használata nem javasolt.

Be kell-e jelentkezni önökhöz?
Bejelentkezés szükséges, hogy a torlódást elkerüljük és a felnőtt relaxációs programot a gyerek programoktól el tudjuk különíteni.

Csak egy sóbarlang van vagy van másik helyiség is?
Van egy sómelegedőnk is, melynek a sóbarlanggal együttes használata különösen hatékony.

Kell-e vinni játékot a gyereknek?
Sok játékunk van mindenféle korosztálynak megfelelően.

Lehet-e bent olvasni, tanulni?
Lehetséges, de általában a légzésfigyelés és a relaxáció élménye elnyomja az olvasási vágyat, a könyv vagy a tanulni való általában a táskában marad.

Lehet-e csoportos bejelentkezés?
Csoportokat is szeretettel várunk általában 10 főig.

Van-e alsó korhatár?
Mivel a só a Dr.Vincent sóbarlang rendszerben természetes úton szabadul fel, porlasztásos technikát nem használunk, nincs alsó korhatára a sóbarlangozásnak. Eddigi legifjabb vendégünk 3 hetes volt, aki „kísérőként” érkezett a szénanáthás anyukájával.

Milyen betegségekben hatékony?
Allergiás felső és alsó légúti megbetegedésekben, idült felső és alsó légúti betegségekben, gerinc és ízületi megbetegedésekben, stresszoldó hatása miatt a pszichoszomatikus megbetegedésekben.

Lehet-e gyerekkel jönni?
A gyerekek „tiszta” szervezete még hatékonyabban reagál a természetes gyógymódokra, így a sóbarlangozásra is.

Mennyi ideig tart a sóbarlangozás?
A sóbarlangozás ideje 60 perc a hideg és meleg sóterápia használata esetén.

Van-e egyéb szolgáltatásuk is?
Biolézer kezelések, légzésfigyelés, Buteyko légzés információs központként felhívjuk a figyelmet a légzés  fontosságára. Relaxáció. A melegsó külön lehetőség, gerincbántalmak esetén vagy nőgyógyászati problémáknál is, nemcsak légúti betegségekben.

Hétvégén is nyitva vannak?
Hétvégén is nyitva tartunk, bejelentkezés legkésőbb pénteken.

Aki teljesen egészséges, az is jöhet?
A sóbarlangozás az egészségmegőrzés egyik alappillére. 

Milyen betegségek esetén jöhetünk?
Allergia, szénanátha, asztma, idült alsó és felső légúti problémák (pl. hörghurut,arcüreggyulladás ).Gerinc és ízületi megbetegedések, stressz oldás.

Mennyi idő után várható javulás?
Bizonyos esetekben már egy alkalom után is érezhető javulás, máskor több idő szükséges.

Mire számíthatunk sóbarlangozás után?
Általában éhesek, szomjasak vagyunk és nyugodtabban alszunk. Főleg gyermekeknél figyelhetőek meg ezek a hatások.

 

A sóbarlangról

Kedves Hajdani Sóbarlangozóink!

A vírushelyzetre való tekintettel összefoglaljuk a megelőző tevékenységeket. Gondolom sok minden már eszetekbe jutott a sóbarlangozós időkből, amiket ott tanultatok (helyes légzés az orrunkon keresztül, sótálak készítése ,stb.).

2.Személyi higiéné

Először is a légzési higiénéről, aztán a tisztálkodási szabályokról írunk Nektek.

Köhögés. Első gondolat:nem köhögök. Ha mégis, odaszorítom mindkét kezem a számhoz, hogy megakadályozzam, hogy túl sok levegő szaladjon be. Ezzel a saját egészségemet védem. Ha kendő van a nyakadban, azt is oda tudod húzni. Tüsszentéskor ugyanez, olyankor próbáld a kendőt az orrodhoz is húzni. Egy tisztességes tüsszentéskor akár 50 méterre is el tudod küldeni a kórokozókat, úgyhogy vedd komolyan! Mivel más is tüsszenthet a levegőbe, ezért magadat az orrlégzéssel és a szádra húzott kendővel tudod védeni. Orrfújáskor a papír zsebkendőt dobd ki saját kezűleg és a szemetes kiürítéséről is gyakrabban kell gondoskodni.Ha már beteg vagy és gyakran köhögsz, ne feledd a testhelyzeteket, amik ilyenkor segítenek.Hason fekvés, vagy összekuporodás térden állva, párnát tehetsz a hasad alá.

Most a kézmosásról. A szappanos és vizes kézmosás már elegendő, a vírus lipid burkát ez tönkreteszi.Ha hazamégy a munkából, iskolából, moss kezet! A kézmosás része a körömkefe. Ha nincs otthon, kiszuperált fogkefe is megteszi.Ha hazamentél bevásárlásból, vagy egyéb közösségi helyről, akkor is moss kezet! Persze, ha van fertőtlenítő kézmosód,az is megfelelő, aztán megtörlöd a kezed és jöhet a kézfertőtlenítő, amit nem kell lemosnod (alkoholos, vagy illóolajos). Ha pénzhez nyúlsz, vagy utazol valahol, akkor is fertőtlenítsd a kezed alkoholos, illóolajos kézfertőtlenítővel, amit nem kell lemosnod! Ha ez sincs, mert már nem kapható, ne ess kétségbe! Ott a teafa olaj vagy a citrusolajok, vagy persze a só. Legyen mindig só a zsebedben, belenyúlsz és szétmorzsolod a kezed között. Felhívom a figyelmed, hogy az sem jó, ha túlzásba viszed, hiszen ha már irritálja a kézbőrödet, akkor a sebeken keresztül nyitott a kapu a fertőzéshez.Ha emlékeztek, akkor volt sós szappanuk, vagy sószappanunk. Ez tökéletes fertőtlenítő. Ha van sósziklád, akkor azzal is moss kezet! Nagyon jó erre a célra a parajdi só is,hiszen ebben az iszap és a sok ásvány védik a bőrödet.

Mit érinthet még a vírus? A szemedet és a hajadat.

A szemedre hetente néhányszor pár percre tehetsz krumplikarikát.Ha krumplis ételt főzöl, tegyél egy -egy karikát nyersen a szemedre pár percre! Ha jobban bízol a gyógyszertári dolgokban, hetente egyszer, kétszer mosd át a szemed fiziológiás sóoldattal!

Hajmosás. Moss gyakrabban hajat!  Moss hajat, ha olyan helyen jársz, ahol sok ember megfordul, vagy ha orvosi rendelőben gyógyszertárban várakozol! Ha hajat mosol, a hajad fertőtlenítéséről szintén a só gondoskodik. Sós fürdőben öblítsd le a hajad mosás után! Utána nyugodtan le is zuhanyozhatsz, ha idegenkedsz a dologtól. Persze meg fogsz lepődni, hogy egy sós öblítés után selymesebb a hajad és a korpa ellen is hatékony.

 

1. A levegő tisztítása, tisztán tartása

Ennek első lépése, hogy lélegezz az orrodon keresztül! Az orrunk a légzőrendszerünk első része (nem a szánk!). Ez tisztítja, párásítja, felmelegíti, azaz előkészíti a levegőt a tüdőnk számára. Beszéd közben is lehet erre figyelni. Az orrlégzés a ki és belégzésre egyaránt vonatkozik és testmozgás közben is fontos.

Fontos a rendszeres szellőztetés. Otthon reggel és este lefekvés előtt is szellőztessetek, ha lehet.Az osztályteremben szellőztessenek a gyerekek minden szünetben és legyenek minél többet a friss levegőn! A nagyon száraz levegőben a kórokozók messzebbre utaznak, ezért a normál páratartalom nagyon fontos. Tegyetek vizet edényben a szekrény tetejére, a fűtőtest alá stb! A vízbe tegyetek bőven sót! A sós levegő jobban tisztít.Kősókristályt is rakhattok, akár nagy sósziklát is a vízbe. A sósziklák például a hálószobába berakva szintén tisztítják a levegőt és ha túl magas lenne a páratartalom, a felületükön azt megkötik. Tudjátok, tegyetek alá valamit, ami vizet felfogja! Emlékeztek még hogyan csináltunk sótálakat? Vegyél egy műanyag vagy üvegtálat, töltsd meg félig sóval, annyi vizet önts rá, amennyi ellepi. Elindul a sóvirágzás. Alá tegyetek tálcát, hogy a kivezetett vizet felfogja! Persze öntözni kell, akkor hízik a sóvirág.

A levegőt tisztíthatjátok illóolajokkal. Ennek is több módja van. A természetes olajokhoz használjatok diffúzort, mert ez hidegen párásít és a természetes illóolajokat nem égeti szét. Jók a citrusfélék ( citrom, grapefruit, narancs ), teafa. A DoTerra olajok nagyon tiszták és hatékonyak. Csinálhatsz szórófejes flakonba is tisztító folyadékot. Víz, bele só, bele olaj ( 101 olaj is tökéletes). Ezt spricceled a levegőbe!

Mit csinálj, ha ki kell mozdulni boltba, rendezvényre?

Vérmérséklettől függően használhatsz egyszerű sebészi szájmaszkot, persze az a jó, ha felhúzod az orrodra is. Én kendős vagyok, kendő a nyakba és azt fel tudom húzni a számra, akár az orromra is. Erre is csepegtethetsz illóolajat vagy akár fújhatsz rá parfümöt ( alkohol tartalma miatt ).

A vírushelyzetre való tekintettel összefoglaljuk a megelőző tevékenységeket. Gondolom sok minden már eszetekbe jutott a sóbarlangozós időkből, amiket ott tanultatok (helyes légzés az orrunkon keresztül, sótálak készítése ,stb.).

 

 

 

A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben. A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben.

 

Miért szükséges napjainkban telepíthető formátumú, természetes sóbarlang?

 

Az allergiás betegségek napjainkban népbetegségként értelmezhetőek. Előjelzések szerint az elkövetkező 10 évben jelentősen emelkedik az ezzel küszködők száma. Az életminőség szempontjából még egy orvosilag kevésbé súlyos problémának tekinthető szénanátha is igen kellemetlen az ezzel együtt élő embertársaink számára. A betegség súlyosbodhat, kialakulhat az asztma, amely nemcsak az életminőséget, de sajnos az évek számát is kedvezőtlenül befolyásolhatja. A bőrgyógyászati allergiás betegségek száma is növekedést mutat.

tovább olvasom
Dr. Vincent Sómelegedő
A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben. A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben. A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben. A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben. A sóbarlang, mint kiegészítő lehetőség a betegség-megelőzésben.
Referenciák
Füzesabony
Füzesabony, Rákóczi út 79.
Sátoraljaújhely
Sátoraljaújhely, Széchenyi tér 1.
Miskolc-Tapolca Aqua Therápia
3519 Miskolc-Tapolca, Pazár István sétány 1.
Tiszaújváros
3580 Tiszaújváros - Gyógyfürdő, Szederkényi út 12.